SON DAKİKA
haberL haberR
Elif KORKMAZEL
29 Mayıs 2013 Çarşamba
Çölyak hastalığı nedir?
Çok şükür ekmek yiyebiliyorum. Pasta, börek, çörek ve canımın istediği ne varsa yapıp yiyebilme imkânım var. Evet, bu büyük bir nimet; herhalde siz de katılıyorsunuzdur lafıma. İnsanın istediğini yiyebilme durumunun, imkânının olması, benim için bir şükretme sebebi olmuştur her zaman.

Bazı insanlar sadece belirli şeyleri yemek durumundadır, ya maddi imkânsızlıktan ya da sağlık bakımından...

Geçenlerde bir organizasyondaydım, çölyak hastalarının neler yaşadıklarıyla ilgili çok şey öğrendim. Bana yazdığınız maillerde de gluten içermeyen yemek tarifleri vermemi, bu konuyla ilgili yazılar yazmamı isteyenler için bugün yazmak istedim. Yediğimiz her yiyecek yemek borusundan midemize, mideden ince bağırsağa, oradan da kalın bağırsağa gider.

Midede hazmedildikten sonra ince bağırsakta vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğeleri kana karışır. Vücuda gerekli besin maddeleri bağırsaktaki 'villus' çıkıntıları sayesinde emilirmiş. Bu villuslar olmadan hiçbir besin maddesi emilemezmiş. İşte çölyak hastalarında bu olamıyormuş.

Arpa, buğday, çavdar...

Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içeriyor, dolayısıyla çölyak hastaları bunlardan yapılmış yiyeceklerin hiçbirini yiyemiyorlar. Yediklerinde de birçok komplikasyonla karşılaşıyorlar.

Bu hastalığı anlamak için belirtiler nedir diye sorarsanız; karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre daha az kilo, kas zayıflığı, kansızlık, kusma, bezginlik, sinirlilik, ciltte kaşıntı, eklem ve kemik ağrıları, gaz şikayetleri...

Son yıllarda bu hastalık çoğaldığı ve talep olduğu için glutensiz ekmek, hamur işleri gibi ürünleri satan dükkânlar, kafeler açıldı. Marketlerde glutensiz unlar, tatlılar, kurabiyeler ve ekmekler satılmaya başladı. Halk Ekmek'in -ki benim çok beğendiğim ekmekleri hazırlayan bir kurum- glutensiz ekmekleri de bir harika.

Ömür boyu sürecek olan bu diyet hakkında bilgi edinmek artık çok kolay. Hastaları her konuda bilgilendiren Çölyakla Yaşam Derneği var mesela, glutensizada216.com'da harika ürünler yapılmış. Benim bu hastalıkla ilgili yeterli bilgim yokmuş, onu öğrendim geçen gün.

Çocuklarda bu hastalık yaygın olduğu için anne babaların daha çok araştırması gerekiyor diye bu adresleri vermek istedim. Her şey kolay olmuyor bazen, ama başa çıkabilmek, sağlam durabilmek elimizde.

Bugünlük de benden bu kadar.
Afiyet, bal, şeker olsun...
Yazıya Yorum Yaz
Yazının Yorumları (1 Yorum)
Çölyak hastalığını bilmem; solajan hastalığını bilirim!
Misafir - 00:19, 30 Mayıs 2013 Perşembe
Tüm Yorumları Görmek İçin Tıklayın

Son Yazıları

Tüm Yazıları
29.7.2015
Yeşili, kırmızısı sağlık kaynağı
Demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, mineraller, A,B,C vitaminleri ve daha neler neler var domatesin içeriğinde. Özellikle lifleri sayesinde sindirim kolaylığı, bağırsak düzenleyici, idrar söktürücü, vücuttan zarlı maddeleri atma özelliği ve daha neler neler…   “Yeşili kırmızısı demeden her der...
27.7.2015
İki gün canının istediğini ye, kiloları bir günde ver
Bir gün ya da iki gün yediğimiz börekleri çörekleri tatlıları… Ertesi gün tartıldığınızda en fazla 1 kilo kadar alıyormuşsunuz. Daha sonra bu bir kiloyu vermek için sadece bir gün hiç ekmek makarna yemeden yani hiç karbonhidrat almadan, sebze, et, yumurta, yoğurt, balık, tavuk, salata ve bunun gibi ...
26.7.2015
Çok acayip bilgiler bunlar…
*Sabahları uykumuz açılsın ve bir an önce kendime geleyim diyorsanız, kahve yerine elma yemek gerekiyormuş. Hem de daha sağlıklı. *Bu haber de evde hayvan beslemeyi sevenler için! Evde köpek besleyenler bilirler aslında köpeklere tatlı yasaktır, özellikle de çikolata. Yarım kilo çikolata bir köpe...
23.7.2015
Faydalı bir sebzedir o aslında
Patlıcan çok sevenler var, bir de hiç sevmeyenler var. Patlıcan lezzetlenmeye başladı. Bir arkadaş yemeğinde sofrada hemen hemen her şey patlıcanlı olmuştu. İçimizden iki kişi de hayatında hiç patlıcan yememiş, "Yemem de asla" dedi ve “Zaten hiç faydası da yok ki neden yiyorsunuz anlamam” deyince...
22.7.2015
Elif’in Yemek Okulu’ndan püf noktaları
Kurabiye yoğurmadan önce elinize buz koyun! Evet bazen başımıza gelir ama nedenini bilmeyiz. 1, ellerimizin sıcaklığı kurabiyeye şekil verirken ısıtır ve böylece yağı yumuşatır. Bu yüzden elleri soğuk olan insanlar güzel kurabiye yapar ama çözümü de fırına vermeden önce buzdolabında bekletmek. 2...
21.7.2015
Bu hayatta asıl amaç nedir acaba?
Öncelik sırası elbette herkese göre değişir, ilk sıralara başarılı ve mutlu olmayı koyanlar için işte öneriler…   *Hayal kurmaktan vazgeçmeyin. *Her şeyinizi kaybetseniz de umudunuzu asla kaybetmeyin. *Umudunuz olduğu sürece çare vardır. *İyimser olun. Her şeyin iyi ve güzel olacağın...
20.7.2015
Yükünü hafifleten biri olmalı şu hayatta
Evlilikte, en azından sorumluluklarınızı paylaşıyorsunuzdur, eğer eşiniz sorumluluk sahibi ise! Ama değilse değişen bir şey olmuyor elbette. Her şeyin üstesinden gelen çok başarılı kadınlar var. Takdir etmek gerek ama bazen beyin yorgunluğu, beden yorgunluğu derken hayat daha da zorlaşıyor tabii....