SON DAKİKA
haberL haberR
Elif KORKMAZEL
29 Mayıs 2013 Çarşamba
Çölyak hastalığı nedir?
Çok şükür ekmek yiyebiliyorum. Pasta, börek, çörek ve canımın istediği ne varsa yapıp yiyebilme imkânım var. Evet, bu büyük bir nimet; herhalde siz de katılıyorsunuzdur lafıma. İnsanın istediğini yiyebilme durumunun, imkânının olması, benim için bir şükretme sebebi olmuştur her zaman.

Bazı insanlar sadece belirli şeyleri yemek durumundadır, ya maddi imkânsızlıktan ya da sağlık bakımından...

Geçenlerde bir organizasyondaydım, çölyak hastalarının neler yaşadıklarıyla ilgili çok şey öğrendim. Bana yazdığınız maillerde de gluten içermeyen yemek tarifleri vermemi, bu konuyla ilgili yazılar yazmamı isteyenler için bugün yazmak istedim. Yediğimiz her yiyecek yemek borusundan midemize, mideden ince bağırsağa, oradan da kalın bağırsağa gider.

Midede hazmedildikten sonra ince bağırsakta vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğeleri kana karışır. Vücuda gerekli besin maddeleri bağırsaktaki 'villus' çıkıntıları sayesinde emilirmiş. Bu villuslar olmadan hiçbir besin maddesi emilemezmiş. İşte çölyak hastalarında bu olamıyormuş.

Arpa, buğday, çavdar...

Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içeriyor, dolayısıyla çölyak hastaları bunlardan yapılmış yiyeceklerin hiçbirini yiyemiyorlar. Yediklerinde de birçok komplikasyonla karşılaşıyorlar.

Bu hastalığı anlamak için belirtiler nedir diye sorarsanız; karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre daha az kilo, kas zayıflığı, kansızlık, kusma, bezginlik, sinirlilik, ciltte kaşıntı, eklem ve kemik ağrıları, gaz şikayetleri...

Son yıllarda bu hastalık çoğaldığı ve talep olduğu için glutensiz ekmek, hamur işleri gibi ürünleri satan dükkânlar, kafeler açıldı. Marketlerde glutensiz unlar, tatlılar, kurabiyeler ve ekmekler satılmaya başladı. Halk Ekmek'in -ki benim çok beğendiğim ekmekleri hazırlayan bir kurum- glutensiz ekmekleri de bir harika.

Ömür boyu sürecek olan bu diyet hakkında bilgi edinmek artık çok kolay. Hastaları her konuda bilgilendiren Çölyakla Yaşam Derneği var mesela, glutensizada216.com'da harika ürünler yapılmış. Benim bu hastalıkla ilgili yeterli bilgim yokmuş, onu öğrendim geçen gün.

Çocuklarda bu hastalık yaygın olduğu için anne babaların daha çok araştırması gerekiyor diye bu adresleri vermek istedim. Her şey kolay olmuyor bazen, ama başa çıkabilmek, sağlam durabilmek elimizde.

Bugünlük de benden bu kadar.
Afiyet, bal, şeker olsun...
Yazıya Yorum Yaz
Yazının Yorumları (1 Yorum)
Çölyak hastalığını bilmem; solajan hastalığını bilirim!
Misafir - 00:19, 30 Mayıs 2013 Perşembe
Tüm Yorumları Görmek İçin Tıklayın

Son Yazıları

Tüm Yazıları
1.4.2015
Yaza az kaldı
Simit halkası gibi bel çevremize gelen o yağları nasıl eriteceğiz. Kollara biriken yağlar ve daha neler neler… Yaklaşık bir aydır kendime “Aldığın kiloları ver Elif, yeter bu kadar yeme, bak ne hale geldin. Aynalara küstün, ne zaman kurtulacaksın bu fazlalıklardan” diyerek az yemeye çalışacağı...
31.3.2015
Harika karışım
Sabah kahvaltısında birçok baharatın nar ekşisiyle buluşması ve bir miktar da zeytinyağı ilavesiyle tam bir sağlık karışımı oluyor. Bu baharatlar hangisi diye sorarsanız, kırmızıbiber, zerdeçal geliyor. İlk başta sabah sabah olur mu canım baharatlar demeyin. Bütün doktorlar ve uzmanlar güne başlarke...
26.3.2015
Yemek yaparken de tasarruf edebiliriz
Her zaman tasarruf yapmak bize çok şey kazandırır. Birçok konu sayabilirim ama en başta hanımların evde mutfaklarında bu konuya özen göstermeleri gerekir. Geçenlerde verdiğim bir seminerde hanımların çok hoşuna giden birkaç önerim vardı, sizlerle de paylaşmak istedim. Saplarından yaprağına… A...
23.3.2015
Başlama noktası vardır her şeyin
Hayatının sonuna yaklaşanların duyduğu ciddi pişmanlıklardan biri de ‘duygularını yeteri kadar dile getirememek’ olmuş. Araştırma ülkemizde yapılsaydı, ben bu maddenin liste dışı kalacağını düşünüyorum. Manevi yanları güçlü, inanç dünyası zengin, hayata ilişkin beklentileri iyi tanımlanmış toplumlar...
19.3.2015
Kiloların yemekle ilgisi olmayabilir
Bütün gününü televizyon başında geçiren, sürekli miskin miskin yatan insanlar daha çabuk yaşlanıyorlarmış. Üstelikle az yese bile mutlaka kilo alırmış. Hareketsiz kalınırsa sabahları da sanki hiç uyumamış gibi kalkınırmış. Uzmanlar, yorgun ve bezgin insanlar hareketsiz insanlardır diyor. Bir de ...
17.3.2015
Kalp ve damar sağlığınız için turuncu
Aslında renk tüm doğada var. Yemeklerimizden, evimizin dekorasyonuna kadar renkler her yerde… Kıyafetlerimizin içimizdeki verdiği coşkuya kadar her yerde renk var. Her rengin de bir anlamı var. Turuncunun bize verdiği enerji tıpkı güneşin içimizi ısıtması gibi, kıpır kıpır etmesi gibi bambaşka bir e...
12.3.2015
Çit çit çekirdek
Bu aralar çekirdeğe takmış durumdayım. Canım her akşam çekirdek çitlemek istiyor. Normalde senede bir paket falan yiyen ben! Şaka gibi bir şey herkes çok şaşırıyor ama nedenini bilmiyorum, sanırım vücudumda bir eksiklik var onu yerine koymaya çalışıyor. Her derde deva ‘Kabak çekirdeği’ Bizim ç...
DÖVİZ KURLARI
Para Birimi Yön Fiyat Saat
USD 2,5964 10:47
EUR 2,811 10:47
BIST 81344 10:32
ALTIN 100,019 17:53