haberL haberR
1 facebook twitter googleplus

Yazarlar

29 Mayıs 2013 Çarşamba
Paylaş
Tweetle
Paylaş
Gönder
Yazdır
A
A
Gönder

Çölyak hastalığı nedir?

Elif KORKMAZEL Elif KORKMAZEL ekorkmazel@bugun.com.tr
Çok şükür ekmek yiyebiliyorum. Pasta, börek, çörek ve canımın istediği ne varsa yapıp yiyebilme imkânım var. Evet, bu büyük bir nimet; herhalde siz de katılıyorsunuzdur lafıma. İnsanın istediğini yiyebilme durumunun, imkânının olması, benim için bir şükretme sebebi olmuştur her zaman.

Bazı insanlar sadece belirli şeyleri yemek durumundadır, ya maddi imkânsızlıktan ya da sağlık bakımından...

Geçenlerde bir organizasyondaydım, çölyak hastalarının neler yaşadıklarıyla ilgili çok şey öğrendim. Bana yazdığınız maillerde de gluten içermeyen yemek tarifleri vermemi, bu konuyla ilgili yazılar yazmamı isteyenler için bugün yazmak istedim. Yediğimiz her yiyecek yemek borusundan midemize, mideden ince bağırsağa, oradan da kalın bağırsağa gider.

Midede hazmedildikten sonra ince bağırsakta vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğeleri kana karışır. Vücuda gerekli besin maddeleri bağırsaktaki 'villus' çıkıntıları sayesinde emilirmiş. Bu villuslar olmadan hiçbir besin maddesi emilemezmiş. İşte çölyak hastalarında bu olamıyormuş.

Arpa, buğday, çavdar...

Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içeriyor, dolayısıyla çölyak hastaları bunlardan yapılmış yiyeceklerin hiçbirini yiyemiyorlar. Yediklerinde de birçok komplikasyonla karşılaşıyorlar.

Bu hastalığı anlamak için belirtiler nedir diye sorarsanız; karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre daha az kilo, kas zayıflığı, kansızlık, kusma, bezginlik, sinirlilik, ciltte kaşıntı, eklem ve kemik ağrıları, gaz şikayetleri...

Son yıllarda bu hastalık çoğaldığı ve talep olduğu için glutensiz ekmek, hamur işleri gibi ürünleri satan dükkânlar, kafeler açıldı. Marketlerde glutensiz unlar, tatlılar, kurabiyeler ve ekmekler satılmaya başladı. Halk Ekmek'in -ki benim çok beğendiğim ekmekleri hazırlayan bir kurum- glutensiz ekmekleri de bir harika.

Ömür boyu sürecek olan bu diyet hakkında bilgi edinmek artık çok kolay. Hastaları her konuda bilgilendiren Çölyakla Yaşam Derneği var mesela, glutensizada216.com'da harika ürünler yapılmış. Benim bu hastalıkla ilgili yeterli bilgim yokmuş, onu öğrendim geçen gün.

Çocuklarda bu hastalık yaygın olduğu için anne babaların daha çok araştırması gerekiyor diye bu adresleri vermek istedim. Her şey kolay olmuyor bazen, ama başa çıkabilmek, sağlam durabilmek elimizde.

Bugünlük de benden bu kadar.
Afiyet, bal, şeker olsun...
Yorum Yaz
Yazının Yorumları (1 Yorum)
Çölyak hastalığını bilmem; solajan hastalığını bilirim!
Misafir - 00:19, 30 Mayıs 2013 Perşembe
Tüm Yorumları Görmek İçin Tıklayın

VİDEO GALERİ

Yolsuzluk soruşturması yapan polislere özel klip
  • Yolsuzluk soruşturması yapan polislere özel klip
  • Gözaltına alınan polisler adliyeye sevk edildi
  • Kurtulmuş Meclis'te protesto edildi
  • Polislere yeni operasyon


YAZARLAR

  • Nazlı ILICAKNazlı ILICAKTSK ve hukuk
  • Gökhan BACIKGökhan BACIKABD Ortadoğu'da baskıyı artırıyor
  • Aykut IŞIKLARAykut IŞIKLARAğla Terim ağla, şimdi ağlama zamanın
  • Yaşar ERDİNÇYaşar ERDİNÇİbrahim Turhan altın yumurtlayan tavuğu kesiyor
  • Bilal ÖZCANBilal ÖZCANBölüm ya yetişecek ya yetişecek!
  • Sadettin ORHANSadettin ORHAN62. Hükümet'te sosyal politikalar-2
  • Elif KORKMAZELElif KORKMAZELHikayesi olan yemekler vardır
  • Erdoğan SÜZERErdoğan SÜZERYeni Hükümet, eski ekonomi programı
  • Gülay GÖKTÜRKGülay GÖKTÜRKMuhalif olmanın meşruiyeti
Nazlı ILICAKTSK ve hukuk

FOTO GALERİ

  • Harika faydalarını duyunca şaşıracaksınız
  • Buraya insanların girmesi yasak
  • Yıllar sonra şoke eden fotoğraf
  • Köylüleri dehşete düşüren görüntü
  • Ünlü oyuncular şimdi ne yapıyor?
  • Yatırım için altın kurallar
  • Türkiye ve dünyadan ilginç haberler
  • Tüketmeniz için 10 kritik sebep
  • Bu çocuğun 20 yıl sonraki hali şaşırttı
Kokusu bile şifa
Kapat