SON DAKİKA
haberL haberR
Elif KORKMAZEL
29 Mayıs 2013 Çarşamba
Çölyak hastalığı nedir?
Çok şükür ekmek yiyebiliyorum. Pasta, börek, çörek ve canımın istediği ne varsa yapıp yiyebilme imkânım var. Evet, bu büyük bir nimet; herhalde siz de katılıyorsunuzdur lafıma. İnsanın istediğini yiyebilme durumunun, imkânının olması, benim için bir şükretme sebebi olmuştur her zaman.

Bazı insanlar sadece belirli şeyleri yemek durumundadır, ya maddi imkânsızlıktan ya da sağlık bakımından...

Geçenlerde bir organizasyondaydım, çölyak hastalarının neler yaşadıklarıyla ilgili çok şey öğrendim. Bana yazdığınız maillerde de gluten içermeyen yemek tarifleri vermemi, bu konuyla ilgili yazılar yazmamı isteyenler için bugün yazmak istedim. Yediğimiz her yiyecek yemek borusundan midemize, mideden ince bağırsağa, oradan da kalın bağırsağa gider.

Midede hazmedildikten sonra ince bağırsakta vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğeleri kana karışır. Vücuda gerekli besin maddeleri bağırsaktaki 'villus' çıkıntıları sayesinde emilirmiş. Bu villuslar olmadan hiçbir besin maddesi emilemezmiş. İşte çölyak hastalarında bu olamıyormuş.

Arpa, buğday, çavdar...

Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içeriyor, dolayısıyla çölyak hastaları bunlardan yapılmış yiyeceklerin hiçbirini yiyemiyorlar. Yediklerinde de birçok komplikasyonla karşılaşıyorlar.

Bu hastalığı anlamak için belirtiler nedir diye sorarsanız; karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre daha az kilo, kas zayıflığı, kansızlık, kusma, bezginlik, sinirlilik, ciltte kaşıntı, eklem ve kemik ağrıları, gaz şikayetleri...

Son yıllarda bu hastalık çoğaldığı ve talep olduğu için glutensiz ekmek, hamur işleri gibi ürünleri satan dükkânlar, kafeler açıldı. Marketlerde glutensiz unlar, tatlılar, kurabiyeler ve ekmekler satılmaya başladı. Halk Ekmek'in -ki benim çok beğendiğim ekmekleri hazırlayan bir kurum- glutensiz ekmekleri de bir harika.

Ömür boyu sürecek olan bu diyet hakkında bilgi edinmek artık çok kolay. Hastaları her konuda bilgilendiren Çölyakla Yaşam Derneği var mesela, glutensizada216.com'da harika ürünler yapılmış. Benim bu hastalıkla ilgili yeterli bilgim yokmuş, onu öğrendim geçen gün.

Çocuklarda bu hastalık yaygın olduğu için anne babaların daha çok araştırması gerekiyor diye bu adresleri vermek istedim. Her şey kolay olmuyor bazen, ama başa çıkabilmek, sağlam durabilmek elimizde.

Bugünlük de benden bu kadar.
Afiyet, bal, şeker olsun...
Yazıya Yorum Yaz
Yazının Yorumları (1 Yorum)
Çölyak hastalığını bilmem; solajan hastalığını bilirim!
Misafir - 00:19, 30 Mayıs 2013 Perşembe
Tüm Yorumları Görmek İçin Tıklayın

Son Yazıları

Tüm Yazıları
1.2.2015
Çiçeklerle gelen sakinlik
Araştırmalara göre çok yoğun çalışan insanlar hem evlerini hem de iş yerlerini rengârenk çiçeklerle donatmalılar. Renkli çiçeklerin ruh sağlığı açıcından çok güçlü bir etkisi varmış. Bir demet çiçek, aşkı akla getirip ruhsal durumu düzeltirmiş. Hatta gerginliği ortadan kaldırıp iş yaparken çok da...
31.1.2015
Göbek yağları yiyerek erir mi?
Sanırım cevaba hayır diyenler var ama bazı yiyecekleri yediğinizde bir de açık havada spor yaparak göbek yağlarından kurtuluyorsunuz diyor uzmanlar. Bu yiyeceklerin başında akşam yenen yoğurt geliyor, bir de bol bol C vitamini. Yani portakal mandalina ve greyfurt yemek göbek yağlarından kurtulmak de...
30.1.2015
Tavşanın yediği, hastalıklara şifa…
Yemeklerimize, salatalarımıza sık sık kullandığımız havucun şimdi suyunu da sıkar olduk. Her derde deva olan havuç pazarlarda hem ucuz hem de bol bol bulabileceğimiz bir sebze ama pek de önemsemeden aldığımız bu sebzeyi uzmanlar baş tacı edin diyorlar. Tavşanın elinde sürekli yediği havucu hatırlaya...
29.1.2015
Rus kadınların güzellik sırrı!
Yaşamak için gerekli organların çalışması için destek veren bir sebze. Önce faydalarından biraz bahsedeyim de merak edin bu sebze hangisi diye. Bağışıklık sistemini en iyi koruyan, mikropları yok edecek kadar savaşan, özellikle de bulaşıcı hastalıklara karşı çok etkili bir sebze. Antioksidan etki...
28.1.2015
Çözüm üreten yiyecekler de var!
Hep yediklerimiz bizi yansıtır derler ya, aslında birçok yiyecek vücudumuzda sorunları çözüp bizi daha iyiye götürüyormuş. Ben de bu besinlere çözüm üreten besinler adını verdim. Siz de bu yazıyı okuyunca şaşırabilirsiniz. Son yapılan araştırmalar sonucu vücudu ve beyni geliştiren hangi besinlermiş ...
26.1.2015
Elif’in Yemek Okulu’ndan faydalı bilgiler
En çok sorulan sorulardan bazıları… - Donmuş gıdaları çözdürürken nelere dikkat etmek gerekir? Aslında hemen sıcak bir ortamda bekletmek doğru değildir. Üzerinde bakteri üremesine sebep olacaktır. Doğrusu yine buzdolabında çözdürmek ya da hemen pişirmektir. - Balık alırken Gözleri parlak...
24.1.2015
Uzun yaşamanın ipuçlarını ister misiniz?
Kim istemez! Elbette sağlıkla ve huzurla Allah herkese uzun ömürler versin tabii… Uzmanlar uzun ömürlü olabilmek için ipuçları vermiş. Bunu benim yazmamı isteyen Ahmet Çalışkan Bey’e teşekkür ediyorum. Dikkatli okuyup sonra kesip buzdolabına asın derim ben. Uzun bir ömür için Kırmızı olan mey...
TV YAYIN AKIŞI
DÖVİZ KURLARI
Para Birimi Yön Fiyat Saat
USD 2,4388 19:22
EUR 2,7562 19:22
BIST 88946 17:55
ALTIN 99,884 13:34